Slaap zoet. Of toch niet?
Je herkent dit vast. Je wordt wakker en hebt eigenlijk helemaal geen energie om op te staan. Je staat op met een ‘zwaar’ hoofd en voelt de behoefte aan koffie. De hele dag heb je behoefte aan zoete dingen en die eet je dan ook, koekjes, chocolade etc.
Aan het einde van de dag voel je een hoofdpijn opkomen. En ga je meer koffie of cafeïne houdende dranken drinken. Alcohol kan ook werken als oppepper maar wordt voor een groot deel ook omgezet in suikers. Daardoor slaap je slecht en wordt je moe wakker, heb je weinig energie en heb je weer behoefte aan zoete dingen. Zo kom je in de bekende vicieuze cirkel terecht.
Wat zeggen deze signalen over je gezondheid en wat wil je lichaam vertellen.
Vaak heb je meer zin in eten als je moe bent. Als je moe bent heb je gebrek aan energie en op dat moment lijkt het heel verleidelijk om even een energiereep uit de automaat te halen om jezelf weer op te peppen, maar toch heeft dit een averechts effect. De belangrijkste oorzaak van zin in eten als je moe bent is namelijk een
ongezond voedingspatroon met
te veel suikers
,
koolhydraten en ongezonde vetten.
Je lichaam heeft elke dag een grote variatie aan eiwitten, vetten, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen nodig om onder andere energie uit te halen als je lichaam dat niet krijgt kan het niet goed functioneren. Wat je eet bepaalt dus in grote mate hoeveel energie je hebt om de dag door te komen. Een ongezond voedingspatroon geeft je lichaam niet alleen minder energie, het kost je lichaam ook meer energie, en een direct gevolg daarvan is dat je jezelf futloos en moe voelt.
Dat wil je oplossen door te gaan eten, met name zoete dingen of zoete drankjes, omdat je denkt dat je daardoor weer energie krijgt, dan houd je de vicieuze cirkel alleen maar in stand en blijf je moe en trek in eten houden.
Er zijn een aantal voedingsstoffen die voor een flinke energiedip kunnen zorgen, ook al lijkt het in eerste instantie dat ze juist heel veel energie geven.
Als je suikers eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan om de energie uit die suikers via het bloed naar de cellen te brengen. Met een gebalanceerde bloedsuikerspiegel ben je helder van geest en wordt lichamelijke inspanning vergemakkelijkt, maar als je suikerrijke voeding eet schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en moet je lichaam heel veel insuline produceren om de suikers naar de cellen te brengen. Nadat dit is gebeurd kan je bloedsuikerspiegel zo sterk dalen dat je bloedsuikerspiegel nog lager wordt dan voor de maaltijd. Je energieniveau stort in en je krijgt een ontzettende behoefte om te snacken. Als je veel suikerrijke voeding eet moet je lichaam bovendien continu veel insuline aanmaken, en dit kan leiden tot een verminderde insulinegevoeligheid. Je lichaam heeft in dat geval steeds meer insuline nodig om de suikers naar de cellen te brengen, waardoor je steeds meer behoefte krijgt aan suikers, steeds meer gaat eten en daardoor steeds meer last krijgt van een energiedip na het eten. Een te hoge insulineproductie kan ook leiden tot een te hoge bloeddruk, vroegtijdige veroudering, overgewicht en diabetes type 2
Heb je vaak zin in eten als je moe bent, begin dan met het zoveel mogelijk elimineren van suikers, snelle koolhydraten en transvetten uit je voedingspatroon. Zodra je de vicieuze cirkel van moe zijn en eten doorbreekt zul je merken dat je meer energie krijgt, waardoor je trek in eten om een energiedip te compenseren ook zal afnemen en je zeker beter zult slapen.